top of page
Søg
  • Kurt Frederiksen

Juletræet tændes 2019 - Juletalen

Opdateret: 14. jan. 2020


Kulturgruppen Reersø har startet en tradition med at sætte et juletræ op midt i byen.

1. søndag i advent tændes træet. Julemanden kommer med godteposer til børnene og der er glögg og æbleskiver i Reersøhuset. Der er selvfølgelig også en juletale. I 2019 blev talen holdt af Kurt Frederiksen. Kurt Fredriksen bor på Møllevej. (www.kurtlfredeeriksen.dk)

Tale ved juletræstændingen på Reersø 2019.

For nogle år siden var vi i Nepal i juleferien. Juleaften spiste vi på en restaurant, der lå ved siden af en af de kendte stupaer, som jo er en buddhistisk helligdom. Hvad vi fik at spise, husker jeg ikke. Vi gik hjem til hotellet gennem de små mørke gyder. Der var hyggeligt.

Hvad vi gav hinanden i julegaver, ved jeg ikke. Nok ikke noget. Men jeg kan tydeligt huske, at lyset forsvandt kl. 20.30. Ikke kun på hotellet, men tilsyneladende i hele kvarteret. Så var det slut med julelyset.

Hvad værre var: Det var koldt, bitterligt koldt, også inden døre. Så vi gik i seng med alt tøjet på, også overtøjet. Så lå vi dér og kiggede ud i mørket og hutrede under dynen. Det blev en lang julenat. Vi oplevede det fælles, men at hutre en hel nat er noget, man gør alene.

En anden dag stod vi op kl. 4 og kørte et stykke op ad bjerget til et sted, hvor der var udsigt. Og det blev et syn, vi aldrig glemmer. Solen stod op og kastede sine første stråler på de 8000 meter høje sneklædte bjerge. Et sådant syn glemmer man aldrig. Sådan kommer lyset til verden.

En anden dag, tidligt om morgenen, det var endnu helt mørkt. Vi boede ude på landet, folk var fattige, meget fattige. Jeg gik en tur ned ad vejen. I grupper sad man på hug i vejkanten og skød stumper af strå og små pinde ind i et bål, der faktisk ikke var mere en blot en lue, der lyste svagt. Meget varme gav det ikke, men fællesskabet varmede.

Så fløj vi hjem. Hurtigt forsvandt lyset fra Kathmandu under os. Indien dybt nede lå skjult i totalt mørke. Da vi kom til Doha, eksplodere alt i et kæmpe lyshav.

Men alt dette lys, som vi kan glæde os over, har en bagside. Jeg taler ikke kun om den forureningsmæssige side af sagen og om den skæve fordeling af verdens goder.

Jeg taler om det banale faktum, at lyset stjæler mørket fra os, og at dette tyveri er langt værre, end hvis nogen huggede julemanden og hans gavefyldte kane – eller for nu at gøre det helt slemt: Tænk hvis nogen stjal juleøllet, sylten, anden og den gode snaps fra os. Det ville udløse et titanisk raseri, som dengang en tv-journalist forsinkede Bertel Haarder, da han var på vej hjem for at spise risengrød.

Men sagen er værre endnu: For ved at tænde lys – også sådan i billedlig/metaforisk forstand, fortrænger vi mørket og dermed muligheden for, at vi kan gøre os fortrolige med mørket i alle dets forskellige forklædninger. Og hvis vi ikke kan se mørket og gøre os fortrolige med det, kan andre fylde det med dæmoni af al mulig slags.

Der er nok heller ikke så mange, der tænker over, at når vi om lidt tænder vores fælles juletræ her, indskriver vi os i en lang tradition, hvor man på malerier i forskellige tiders fortolkninger har fremstillet netop det tidspunkt julenat, hvor Jesusbarnet blev født. På billederne har malerne ladet lyset strømme ud fra barnet.

Den danske kirkekunstner Sven Havsteen-Mikkelsen har drevet motivet så langt ud, at man slet ikke kan se barnet. Barnet er blevet selve lyset – eller omvendt, at lyset er blevet barnet. Dermed er begge dele blevet til en næsten ubegribelig abstraktion. I hvert fald er lyset en fast del af den kristne metaforik.

Jeg er ikke sikker på, at det er det, der lige her betyder mest. Jeg tror mere på det med det fælles som hos de fattige nepalesere.

Når vi de næste uger kommer kørende ned ad bakken og forbi det tændte juletræ, får vi en fornemmelse af at være kommet hjem, det er her, vi nu engang bor, det er her, vi lever med hinanden.

Det kan så godt være, at man også andre steder har et juletræ, men det er kun noget, pengestærke erhvervsfolk og entreprenante handelsstandsforeninger har stillet op for at lokke pengene op af folks lommer. Dem om det. Vores juletræ er noget andet. Det er vores. Det er vi trods dagligdagens småligheder, kævl og strid fælles om. Og netop det synes jeg, vi skal værne om og markere ved at tænde træet.

God mørketid og glædelig jul.

#advent #juletræ #jul2019 #juletale #julelys

211 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page